Legyen ön is milliomos - Lassan lazult Friderikusz Sándor

Friderikusznak kétségkívül jelentős tévés tapasztalata van, de saját műsora már jó ideje nem volt, és ez meglátszott az első adás első perceiben: a rutinjához képest szokatlan izgalommal szorongatta, bal kezével felül-alul markolászta az RTL-nél rendszeresített kartonlapokat, amelyeket azért adnak a műsorvezetők zsebébe, hogy nem tördeljék kezüket úgy, mint szegény Horváth Éva az Éden Hotel pár adásában. Vágót dicsérettel emlegette, iskolát teremtett, mondta, de szóba sem hozta, hogy ő nem a második hanem a harmadik, aki megkapja itthon a formátumot: mintha Fábry nem lett volna kvízmester ebben a Milliomosban 2009 őszén.
Később belelendült a műsorvezető, de nem hiába kérte a második percben, hogy adjanak neki 3-4 adásnyi türelmet a nézők, vélhetően tudta, hogy bele kell szokni a szerepbe. Friderikusz korábban interjúban jelezte, hogy talkshow-mázzal leöntött kvíz lett az eredeti formátumból, és ez látszott is tíz perc után: míg Vágó a tudásra épített, a feszültséget – néha a feszült csendet - szerette, és szívesen beszélgetett az adott történelmi, földrajzi, politikai, művészeti témáról, utódja inkább azon volt, hogy megnevettesse a stúdióban ülőket (elég sokszor kacagtak a nézők, tehát ez bejött neki), és gyakrabban érdeklődött a játékosok családi kapcsolatai, a hozott sztorik iránt, mint elődje. Az előzetesben látott bohóckodás, fekvőtámasz, éneklés, rohangálás és hasonló hardcore-elemek vélhetően később kerülnek adásba, az első epizód ilyen szempontból még visszafogott is volt.
A pénzt továbbra sem adják ajándékba, nem tömik erőszakkal az udvariasan ellenálló játékos zsebébe: 500 ezer forintért az volt a kérdés, hogy „a felsoroltak közül melyik nem fotoszintetizál?”, válasznak pedig négy olyan növénynév volt megadva, amelyről egy átlagos, városi ember nem is hallott. (Magyarország lakosságának 68%-a városban lakik a CIA World Factbook szerint). Ezen el is hasalt az addig ügyesen lavírozó nő, aki végül százezret kasszírozott.
A játákoscastingot dicsérni kell: másodiknak például egy kopasz, szemüveges, de nagydumás, jó humorú ember érkezett, adekvát egy ilyen átalakított, talkshow-ra emlékeztető kvízbe, ő százezerről folytatja majd, a második adásban, egy hét múlva.
Hogy a műsorvezető-castingot is kell-e dicsérni? Aki eddig szerette Friderikuszt, azt nyilván nézni fogja az új Milliomost, aki pedig eddig sem bírta, az nem fogja követni a kvízt. Ilyen egyszerű ez.